Як визначити якісний пуер: Київ та інші українські міста знайомляться з китайським чаєм

Як визначити якісний пуер: Київ та інші українські міста знайомляться з китайським чаєм

Як визначити якісний пуер

Пуер - китайський чай, який не тільки славиться багатовіковою історією, а й обростає безліччю міфів щодо властивостей. Наприклад, про те, що напій дарує "чайне сп'яніння" і зміцнює здоров'я. Якісні Шу і Шени дійсно покращують настрій та імунітет. Але як вибрати хороший пуер і як відрізнити справжній пуер від підробки? Допоможуть наші підказки.

Зустрічаємо по одягу - якою має бути упаковка справжнього пуеру?

Щоб відрізнити справжній пуер від підробки, почніть огляд з упаковки. Брендові купажі відзначають не тільки логотипом на коробці та дихаючому папері, а ще й голограмою. У пресований чай часто вкарбовується спеціальна марка (ніфей), іноді шовкова стрічка або нитка.

Як визначити справжній пуер багаторічної витримки? Якщо це Шу або Шен солідного віку, який має зберігатися 10-15 років, а упаковка немов щойно з друкарні, це явно підроблений пуер. Для зістарених чаїв потертий папір - норма.

Як правило, витримані чаї коштують дорожче, іноді навіть становлять колекційну цінність. Зістарені Шени - не рідкість, але з Шу будьте уважні. Рецепт прискореної ферментації винайшли в 70-х роках минулого століття. Тому Шу пуеру, якому понад 50 років, просто не існує, який би вік не вказували на упаковці.

Важливо вміти розшифровувати цифровий код на упаковці брендового пуеру. Він складається з 4-х цифр. Перші дві вказують на рік, коли розробили рецепт, тобто пропорції поєднання листя і бруньок певного типу. Третя - сортність сировини, від 1 до 10. Четверта - код фабрики, де виготовлений пуер.

Коди фабрик:

  • 1 - Куньмін

  • 2 - Менхай

  • 3 - Сягуань

  • 4 - Фен Цин

  • 5 - Пуер Co. Ltd

На упаковці можуть вказувати сорти:

  • 特级 (Вищий, Те Цзи)

  • 甲级 (клас А, Цзя Цзі).

  • (клас Б).

Якщо вам потрібен елітний рецептурний пуер, як відрізнити підробку? На етикетці таких млинців за кодом рецепта іноді додатково вказують три цифри. 

  • Якщо це пуер до 2009 року випуску, перша цифра - рік, потім номер партії збору. Комбінація "701" - 2007 рік, перша партія.

  • Для купажів, випущених після 2010, перші 2 цифри позначають рік, остання - порядковий номер партії. Наприклад, код "141" на пуері Лао Тун Чжі свідчить про те, що чай випущено 2014 року, перша партія.

Відсутність голограми і коду на упаковці не означає, що пуер підробка. Від імітації захищають переважно рецепти відомих фабрик, але і в асортименті невеликих чайних господарств можна знайти гідні зразки.

Якісний пуер - візуальний огляд

Ми розібралися як відрізнити справжній пуер від підробки за упаковкою. Але підробити логотип, печатку і код відносно просто. Складніше імітувати хороший пуер, тому важливо оцінювати чай за зовнішнім виглядом.

У числовому позначенні брендових купажів на сортність вказує третя цифра. У градації сорту від 1 до 10, де 1 - добірне листя з високим вмістом бруньок. Чим нижчий сорт, тим грубіші чаїнки, можуть зустрічатися живці.      

Складно сказати, який вигляд має справжній пуер, це залежить від різновиду, сортності. Якщо вибираєте Гунтін (宫廷普洱), Палацовий, Імператорський пуер, сировина буде дрібною. У Цзінь Хао (黄金芽) в купажі багато ніжних бруньок. Лао Ча Тоу нагадує злиплі грудки.

Розглядаючи чай пуер, як відрізнити підробку візуально? Якщо в розсипному або пресованому чаї бачите сміття, пил, багато ламаного листя, грубих гілочок або ще гірше - цвіль, купувати такий Шу або Шен точно не варто. Самі по собі гілочки в чаї можуть бути вимогою рецептури, але якщо їх занадто багато, насторожіться.

Важливо знати, як вибрати справжній пуер у пресованому вигляді. Потримайте його в руках, якісний коржик, точа або цегла зберігає форму і не розсипається від дотику. Найчастіше пресування буде щільним, тому розділяти корж рекомендують за допомогою ножа або спеціального пуерного шила.

Вибираємо хороший пуер за запахом

Як відрізнити хороший пуер за запахом? Вдихніть його аромат. З розсипними сортами простіше, але навіть пресовані "дихають" крізь упаковку.

Шу або Шен пуер, якість якого не викликає сумнівів, має чистий, багатошаровий запах. У букеті ноти деревної кори, сухофруктів, чорносливу, лугових трав, горіхів. Можуть бути присутніми ноти вологого скиртування, щось на зразок лісу після дощу, пропареного банного віника, землі. Але ніколи не буде нот риби або цвілі. Якщо присутні неприємні, різкі акорди, пуер зберігали з порушенням норм.

Через неправильне зберігання аромат і смак пуеру може "потьмяніти". Так трапляється, коли продавці тримають чай на прилавку в прозорих, погано закритих банках. Під впливом сонячного світла він втрачає властивості. Вдома зберігайте Шу і Шени подалі від продуктів з різким запахом.

Останній тест - визначаємо хороший пуер за заварюванням

Відповісти на питання як вибрати якісний чай пуер найпростіше, якщо у вас є можливість його заварити. Для початку можна просто залити невелику порцію холодною водою. Якщо вона швидко змінить колір, ймовірно, використовували барвник.

Як відрізнити пуер від підробки під час заварювання:

  • Колір. У нормі у Шу пуеру бурштиново-коричневий настій, у концентрованому вигляді може бути коньячним, майже нафтовим. У Шена - світлий, золотисто-оливкового відтінку.

  • Чистота. Невелика домішка дрібної фракції допустима, але каламутного в настої осаду бути не повинно.

  • Кількість заварювань. Пуер краще готувати методом проливів, заливаючи одну порцію водою кілька разів і настоюючи від 15 секунд. Кількість проток залежить від виду і якості чаю, іноді спокійно витримує 8-10. Якщо вже на другому протоці Шу або Шен втратив насиченість, з ним щось не так.

  • Смак. Смак справжнього пуеру новачкові може здатися незвичайним. У букеті Шу може бути присутня гірчинка, а в Шені - легка терпкість упереміш із медовим післясмаком. Але неприємних, підозрілих нот у якісному чаї немає.

Перевага брендових рецептурних пуерів у тому, що вони схожі за смаком і характеристиками, незалежно від року випуску. Тому можна орієнтуватися на відгуки чаєманів. Проте кількість сонця, вологи і тепла, які дісталися чайним деревам того чи іншого року, також позначиться на особливості сировини. Тому пуери однієї фабрики, виготовлені за аналогічним рецептом, можуть незначно відрізнятися смаковими якостями.

За допомогою наших порад простіше розібратися, який хороший чай пуер заслуговує на увагу, а які купажі краще обходити стороною. Не забувайте, що форма чаю не визначає якість. Гідними можуть бути Шу і Шени в млинцях, цеглинах, точах, розсипні. Головне - добротність сировини, відповідність рецептурі та правильні умови зберігання до того, як чай потрапить у вашу колекцію.

Як вибрати хороший чай пуер, якщо бюджет обмежений? Почніть знайомство з невеликої порції. В інтернет-магазині The Tea більшість Шу і Шенів можна замовити в розломі для дегустації, потім купити млинець або цеглину цілком, якщо чай виправдає очікування. Також як порційний чай варто розглянути пуер у точах, його зручно зберігати, брати з собою в офіс або подорож.