10 знаменитих чаїв Китаю
Китай - країна, завдяки якій світ познайомився з чаєм. Місцеві майстри виготовляють сотні ароматних, смачних і корисних сортів.
Види китайського чаю
Знамениті китайські чаї - більше, ніж просто напій, це краса, користь і задоволення. Тільки чорними та зеленими сортами в Піднебесній не обмежуються, можна спробувати інші види китайського чаю: бірюзові (улуни), білі, жовті, пуери (Шу і Шени). Крім цього, є чудові квіткові. Але класичним чаєм вважається напій, створений з листя чайного куща.
Якщо ви ще не знайомі з чаєм з Піднебесної, почніть дегустацію з видатних сортів. Яких саме? Розповідаємо про хіти - нижче список 10 знаменитих чаїв Китаю.
Знамениті китайські чаї
- Лун Цзин (龙井茶, Long Jing). Ароматний зелений сорт Колодязь Дракона, який здавна пили імператори, родом з провінції Чжецзян. На кілограм готового чаю йде близько 100 тисяч ніжних пагонів. Їх обсмажують в котлах, щоб зупинити ферментацію, і притискають до розпеченої поверхні. Чаїнки довгі, плоскі, соковиті. В цьому чаї багато вітаміну С, потужний антиоксидант з омолоджуючими властивостями.
- Тай Пін Хоу Куй (太平 猴 魁, Hou Kui). Чай-легенда Ватажок мавп з Тайпіну - рекордсмен за розміром чаїнок. Прожарені листочки стають насичено-зеленими, в готовому напої приємні ноти орхідеї. Знамениті китайські чаї часто належать до категорії зелених, п'ють їх завжди без цукру.
- Да Хун Пао (大 红袍, Da Hong Pao). Приголомшливий темний улун Великий Червоний Халат виготовляють в провінції Фуцзянь, в чайному регіоні Уїшань. Материнські кущі ростуть високо в горах і охороняються державою. Чай ароматний, з нотками вогню і спецій. Бадьорить, покращує настрій, корисний для здоров'я. Згідно з легендою, колись цей улун зцілив мати імператора. Тепер це один із знаменитих чаїв Китаю.
- Те Гуань Інь (铁 观音, Tieguanyin). Cветлий улун з Аньсі (південь провінції Фуцзянь) з ніжними квітково-фруктовими нотками, заспокоює і дарує умиротворення. Для виготовлення збирають зріле чайне листя, яке в процесі обробки скручують в тугі намистини. При заварюванні воно розкриваються, виходить ароматний маслянистий настій. Чай з давньою історією, монахи вирощували його ще у VII столітті.
- Маофен (黄山 毛峰, Maofeng). Назва перекладається як Ворсисті піки Жовтої Гори. Це зелений чай з акуратними витонченими чаїнками, виготовляють в провінції Аньхой. Надихає, окрилює, зміцнює імунітет і допомагає позбавитися від зайвої ваги.
- Цзюнь Шань Інь Чжень (君山 银针, Junshan Yinzhen). Елітний імператорський сорт. Відноситься до категорії жовтих, це види китайського чаю, які виготовляють виключно з сировини вищої якості. У збирачів є табу, не можна зривати слабкі, некрасиві, пошкоджені бруньки. Сировину не мнуть, не скручує і не обсмажують. Зате млоять в спеціальних мішках, завдяки чому в смаку з'являється пікантна нотка. Кажуть, що цей сорт особливо любив Мао Цзедун.
- Кімун (祁门 红茶, Keemun). Насичений, ароматний червоний чай з провінції Аньхой. У букеті ноти орхідеї, соснових голок і зеленого яблука. Кофеїну в ньому менше, ніж в ассамі. Сорт дуже запашний і особливо полюбився англійцям, які додають його в різні купажі.
- Лю Ань Гуа Пянь (六安 瓜片, Guapian tea). Через оригінальну форму довгастих чаїнок сорт отримав назву Гарбузове насіння з Люаня. Один з найстаріших чаїв провінції Аньхой, виготовляють його з соковитого зрілого листя.
- Бі Ло Чунь (碧螺春, Bi Luo Chun). Для виробництва 500 грамів цього зеленого чаю потрібно понад 60 тисяч молодих бруньок. Сировину злегка обсмажують, після обробки чаїнкам надають форму крихітних равликів. Чай з освіжаючим ароматом і легким солодкуватим смаком. У 1915 році став золотим призером на панамської чайної виставці.
- Сін'ян Маоцзянь (信阳 毛尖, Xinyang Maojian). Чай з високогірної сировини з багатовіковою історією. Унікальний клімат вирощування - один із секретів витонченого і насиченого смаку. У нього дрібні чаїнки смарагдового кольору і талант піднімати настрій.
Ми перерахували 10 знаменитих чаїв Китаю, всі вони представлені в каталозі нашого магазину. Починайте дегустацію з невеликої порції і вибирайте своїх улюбленців.
Кращі китайські чаї продають в розсипному, рідше - пресованому вигляді. Наприклад, Да Хун Пао можуть зберігати у формі невеликих коржів. Але такі сорти ніколи не стануть ховати в пакетики.