Фільтр

  • Вид "Зелений чай"
    1
  • Підбірки зелених чаїв
    • 2
    • 1
    • 1
  • Форма
  • Вік чаю
    • 3
  • Країна
    • 2
  • Регіон
    • 6
  • Бренд
    • 3

Лун Цзин (Колодязь дракона) – для любителів чайної класики

Назва чаю Лунцзин (龍井茶) перекладається як Колодязь дракона. Це елітний зелений сорт з провінції Чжецзян, один із Знаменитих чаїв Китаю. Виготовляють його переважно вручну. Чай асоціюється з чистотою і свіжістю. У нього тонкий аромат, цікавий смак, а катехінів і амінокислот у складі більше, ніж в інших сортах.

За часів династії Цин чай Лунцзин нагородили статусом «Гун Ча», підношення імператору. Сьогодні купити його може кожен, але на якісний збір (а ми привозимо в Київ саме такий) ціна низькою не буває.

Історія чаю

У провінції Чжецзян, серед гірських пейзажів, ховається поселення. Вода тут завжди була кришталево чистою і відбивала сонячні промені. У відблисках місцеві жителі побачили образ дракона і назвали село Колодязь дракона. Коли в селищі почали робити чай, він отримав таку ж назву.

Про чай також є легенда. Розповідають, що одного разу імператор приїхав до озера Сіху і біля храму Хигун його пригостили смачним чаєм. Здивований напоєм гість нагородив 18 чайних кущів імператорським титулом. Це прославило Лунцзин, чай став подарунком. Знамениті кущі ростуть біля храму досі.

чай Лун Цзин - TheTea

Як виготовляють Лунцзин

Чай Лунцзин – результат ручної роботи, від збору до останніх етапів обробки. В ньому максимум натуральності, тільки якісна сировина і багато любові.

Виготовлення чаю виглядає так:

  1. Збирачі зривають ніжні пагони – тільки верхівку з парою листків. Щоб зробити 500 грамів чаю, доведеться обробити близько 100 тисяч гілочок.
  2. До обробки підпускають тільки досвідчених чайних майстрів. Сорт дорогий і вимогливий.
  3. Сировину підв'ялюють, потім припиняють ферментацію обсмажуванням в котлах. Роблять це особливим чином – кожну чаїнку притискають до розпеченої поверхні. Так листочки стають сухими і плоскими.
  4. Сортувати й ароматизувати чай не потрібно. Його просто фасують в герметичні упаковки і відправляють на продаж невеликими партіями. В Україну ми теж отримуємо його в такому вигляді і зберігаємо в ідеальних умовах. Щоб наші покупці насолоджувалися смачним і свіжим чаєм.

Колодязь Дракона – дегустація

Якщо любите свіжі, ароматні зелені чаї, вибирайте Лун Цзин, Колодязь Дракона вас порадує. 

Як визначити якісний чай:

  • Чаїнки жовтуватого і салатового відтінку. Плоскі, нагадують соснові голки.
  • Аромат соковитий, насичений, але без «кричущих» нот.
  • У смаку квіткові нотки, післясмак солодкий. Щоб не з'явилася гіркота і кислота, намагайтеся не заварювати Лунцзин занадто міцно.

У знаменитому зеленому чаї багато вітаміну С, катехінів і амінокислот. Особливо L-теаніну, який важливий для внутрішньої гармонії. Якщо щодня випивати по чашці Лунцзина, будете спокійніше переносити стреси, поліпшиться пам'ять і концентрація, позбудетеся безсоння.

Різновиди Лунцзина

У цього чая є кілька різновидів. Найпопулярніший – Сіху Лунцзин. Саме він отримав титул «Знаменитий китайський чай» і вважається еталоном дотримання стандартів. Сировину збирають тільки біля озера Сіху.

Лун Цзин Колодязь Дракона - TheTea

У Сіху Лунцзина є підвиди:

  • Ши Фен яскравого жовто-зеленого відтінку.
  • Мей Цзя можна впізнати за насиченим зеленим кольором.
  • Лун родом з села Венцзя.
  • Ху (Тигровий), роблять з сировини, зібраної у джерела Ху Пат Мей Цюань.
  • Ціньтан вирощують за межами традиційного регіону озера Сіху, ціна на нього нижче, ніж класичний вигляд.
  • Да Фо також високої якості, але з повіту Синьчан.

Як заварити Лунцзин

Насичений Колодязь Дракона витримує 6-8 проливів. Заварювати краще не настоюванням, а китайським методом:

  1. Використовуйте м'яку очищену воду 80-90 Сᴼ.
  2. Обдайте посуд окропом.
  3. Додайте чай з розрахунку 5 грамів на 100-150 мл.
  4. Залийте сухий чай водою і настоюйте 10-15 секунд.

Якщо Лунцзин якісний, першу протоку можна не зливати. Головне, не перетримайте настій, щоб він не почав гірчити.