Фільтр

  • Вид "пуер"
    1
  • Підбірки
    • 1
    • 1
    • 1
  • Форма
    1
    • Розсипний
      Розсипний
  • Вік чаю
    • 6
    • 3
    • 4
    • 2
  • Бренд
    • 1
    • 7
    • 3
    • 1
    • 1
  • Країна
    • 7
  • Регіон
    • 15
  • Смаковий профіль
    • 3
    • 1
  • Місто

Шу пуер розсипний

Розсипним (Сань Ча, 散茶) називають Шу пуер, який не проходить стадію пресування. Він буває різним як зовні, так і за смаком. В цьому розділі зібралися кращі представники цієї категорії чаїв. Віримо, що серед них знайдеться ваш пуерний фаворит.

Як виготовляють розсипний Шу пуер

Перші пуери були саме розсипними. Історія цього чаю почалася з Шенів – сирих, зелених. Чорні, готові Шу з'явилися у 70-х роках минулого століття. Для них використовують технологію прискореної ферментації.

Сировину спочатку підв'ялюють, потім відправляють на «вбивство зелені». Після цього мнуть, сушать на сонці і настає час самого відповідального етапу – вологого скиртування «во дуй». Постферментація триває до 3-х місяців. Готовий чай частіше пресують в млинці, цеглини та точи. Але розсипний Шу пуер до продажу зберігають в ящиках або величезних керамічних вазах зі спеціальними «дихаючими» кришками.

Шу пуер розсипний - TheTea

Шу пуер розсипний – види

Розсипний Шу пуер зазвичай виготовляють з моносировини – листя і бруньок, зібраних з одного дерева. Часто їх використовують для купажів у млинцях. Можна купити звичайний Шу без пресування, а можна знайти щось особливе, наприклад:

  • Гунтін (宫廷) – через дорогу сировину його називають імператорським, для виготовлення використовують дрібні листя і крихітні бруньки.
  • Да Цзинь Я або Да Цзинь Хао (大金芽) – елітний Шу пуер, розсипний, ароматний, в ньому багато великих бруньок з золотистими ворсинками.
  • Цзинь Я (金芽) – також чай з бруньками, але маленькими і пухнастими.
  • Ча Тоу (茶头) – чайні голови або чайні грудки. Це кірка, яка утворюється на поверхні вологої купи в процесі скиртування.
  • Пуер в мандарині (橘普) – з мандарина виймають м'якоть, зрізаючи верхівку, заповнюють Шу пуер і сушать, щоб ефірні олії з цедри просочили чай.
  • Пуер в бамбуковій тубі (筒普) – бамбук особливого ароматного сорту заповнюють чаєм і сушать на вогні з деревним вугіллям.

Від чого залежить якість розсипного Шу пуеру

Шу пуер розсипний зазвичай роблять на півдні провінції Юньнань, в окрузі Менхай. Використовують ранньовесняну сировину, яка повільно дозріває, поки йдуть дощі. Такий продукт вважається особливим – китайські майстри цінують все, що виготовлено без поспіху і з душею.

Ціна розсипного Шу залежить від якості сировини і технології:

  • Оцінюючи сировину, враховують 3 критерії: вологість, скільки додали бруньок і наскільки вони ворсисті. Так визначають «ніжність» і у цього поняття є цілих 11 категорій. Відрізнити нюанси може тільки професіонал.
  • Технологія важливіша за сировину. В процесі виготовлення мільйон тонкощів. Не можна поспішати, турбувати чай, поки він ще не відлежався після «во дуй», а ще його важливо правильно зберігати. Чайні технологи говорять, що навіть з найкращої сировини може вийти Шу пуер так собі, якщо зробити помилку. Зате з сировини середньої якості, обробленої правильно, майстер зробить ідеальний чай.

Чим розсипний Шу краще за пресований

Пуер взагалі екзотика в Україні, а розсипний тим більше, він зустрічається рідше. Не можна сказати, що він однозначно краще, ніж чай в млинцях, цеглинах і точах. Але переваги у розсипного Шу є:

  • Висока якість. У розсипний чай неможливо підмішати сировину гіршої якості, це буде занадто помітно.  Звичайно, якщо це хороший пуер, ми привозимо до Києва саме такий.  Відразу видно, наскільки цільні і красиві чаїнки, скільки додали бруньок і чи немає чайної крихти. З пресованим пуером у цьому плані складніше. Наприклад, на поверхні можуть бути великі чаїнки, всередині млинця - дрібні. Млинець з сировини такої ж якості може коштувати дорожче за розсипний Шу.
  • Швидше зріє і набирає «дорослий» смак. Зміни в ньому відбуваються рівномірніше, ніж у млинці, де поверхня дозріває першою, а внутрішня частина злегка запізнюється.
  • Простіше заварювати. Зручніше відміряти чайними ложками, не доводиться відокремлювати порцію ножем або шилом, простіше контролювати міцність напою.  Зберігати теж комфортніше, досить пересипати пуер в закриту ємність.

Розсипний Шу пуер немає сенсу залишати на тривале зберігання. Його краще пити відразу. За помірну суму ви отримуєте смачний тонізуючий чай з якісної сировини, який зручно зберігати і заварювати.