Фільтр

  • Вид "пуер"
  • Підбірки
    • 1
    • 6
    • 5
    • 1
    • 1
    • 6
  • Форма
    1
    • Розсипний
      Розсипний
  • Вік чаю
    • 22
    • 4
    • 8
    • 3
  • Бренд
    • 11
    • 10
    • 3
    • 3
    • 1
    • 1
    • 1
    • 1
  • Країна
    • 24
  • Регіон
    • 40
    • 1
  • Смаковий профіль
    • 10
    • 3
    • 2
  • Місто

Пуер розсипний

Будь-який пуер, Шу і Шен, народжується розсипним. Потім майстер вирішує, що з ним робити – залишити так чи спресувати у млинець, цеглину або точу. Частіше зустрічається пресований пуер, це класика. Не можна сказати, що він краще розсипного, форма не впливає на якість чаю. Якщо використовували добірну сировину і обробили його правильно, Шу або Шен буде смачним у будь-якому вигляді.

Розсипний пуер відрізняється рядом особливостей. Наприклад, він інакше дозріває, охочіше заварюється і його простіше взяти з собою у подорож.

Що ще особливого в цьому чаї? Давайте з'ясуємо.

Розсипний пуер – початок

Найперші пуери були розсипними. Готовий чай насипали у мішки, навантажували ними коней і відправляли покупцям. Шлях починався в Юньнані, а закінчитися міг десь на околицях Монголії. Подорож тривала місяцями, чай встигав дозріти і всі були задоволені. До тих пір, поки зрозуміли, що перевозити розсипний пуер не дуже зручно. Сталося це приблизно у 1500 році.

розсипний пуер - TheTea

Спочатку пуеру спробували надати форму кулі, брикету або плитки. Кожен майстер пресував чай по-своєму. Коли уряд вирішив стягувати з продавців податки, виявилося, що зважувати це розмаїття – справа непроста. У 1735 році вийшов указ, який зобов'язував виробників чаю пресувати його за єдиними нормами. Перші млинці важили рівно 257 грамів. Потім стандарт змінили на 357 грамів, щоб в одну корзину вміщувалося рівно 30 кілограмів.

Розсипні Шу і Шени нікуди не поділися. Але майстри звикли до зручності і сьогодні виготовляють такі пуери все рідше. Їх складніше зберігати, перевозити і продавати. Якщо захочете придбати пуер розсипний, а не пресований, доведеться гарненько пошукати його серед млинців і цеглин.

Чим розсипний пуер відрізняється від пресованого (не тільки формою)

Ми любимо розсипні пуери за чесність і відкритість. Можна взяти чаїнки, насипати на долоню, уважно розглянути і оцінити якість. На відміну від млинця або цеглини, погану сировину тут не сховаєш у глибину пресування (на жаль, таке трапляється). Ось ціна, ось чай, ви завжди розумієте, за що платите.

  • Ще одна відмінність – пуер розсипний заварюється швидше. Розкривається вже на першому протоці, виходить смачним і насиченим. Пресованому потрібно трохи більше часу, іноді його доводиться спеціально подрібнювати.
  • Розсипні пуери дозрівають швидше, тому що чаїнкам простіше «дихати». Свіжоприготований пуер – молодий і зухвалий. Проходить кілька років, і він змінюється. Настій вже темніший, аромат цікавіший, смак глибший. За 3-4 роки розсипний чай стає більш зрілим і насиченим, ніж в млинцях і цеглинах.

Розсипний або пресований – що краще

У цьому розділі ви знайдете якісні розсипні пуери, які ми особисто вибираємо, подорожуючи по фабрикам китайських провінцій, привозимо до Києва і відправляємо у різні куточки України.  Це ароматні Шу, у т.ч.  гунтін з великою кількістю золотих бруньок, і легендарні чайні голови. А також Шени з моносировини знаменитих чайних гір: Баньдун, Нака, Біньдао, Бада, Іу, Буланьшань та інших.

Форму чаю радимо вибирати по зручності. Розсипний простіше заварювати в гайвані або тіподі. Його набагато комфортніше взяти з собою в офіс або подорож. Зате пресований більше підходить в якості подарунка.